Achter de schermen: Het verhaal achter Eiffel de musical

Door Jody Noppert
De Eiffeltoren past in ons theater! Niet in zijn geheel natuurlijk, maar de musical Eiffel speelt wel op 15 november bi
j ons in de Stadsgehoorzaal. Wij zijn een van de eerste theaters waar je deze voorstelling kunt zien, voordat de musical het hele land doorreist. Omdat het mij een heel interessant verhaal lijkt,  besloot ik er wat verder in te duiken!

Het verhaal
Eiffel gaat over de bekende ontwerper Gustave Eiffel. Hij wil iets unieks maken waardoor de wereld hem voor altijd zal herinneren. Zijn dochter Claire ziet de droom van haar vader tot leven komen, maar moet daar wel offers voor brengen. Zij is bang dat ze na de dood van haar moeder ook haar vader verliest omdat hij zich alleen maar op zijn werk stort. De musical vertelt het verhaal van een vader en een dochter die elkaar verliezen terwijl ze aan de toekomst proberen te bouwen.

Geschiedenis Eiffeltoren
Het technische wonder van Parijs heeft een bijzondere geschiedenis. Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1889 werd er in 1884 een wedstrijd georganiseerd voor het ontwerpen van een 300 meter hoog gebouw. Uit meer dan 700 inzendingen werd het ontwerp van de Firma Eiffel gekozen als winnaar. In 1887 bracht Gustave Eiffel het ontwerp tot leven en in 1889 werd het gebouw officieel geopend. De Eiffeltoren bestaat uit meer dan 18.000 metalen onderdelen die werden samengevoegd tot het gebouw dat we vandaag kennen.

De Cast
De hoofdrollen worden gespeeld door Soraya Gerrits en Ad Knippels die vader en dochter spelen. Soraya speelde recent in de musical Mamma Mia en Ad Knippels kennen we van de musicals Ciske de Rat en The Sound of Music. Roman Brasser,  bekend van series als Spangas de Campus en de voorstelling Mozarts Zauberflöte – the next generation speelt de rol van Arbeider Marcel. Met hem sprak ik over zijn rol en de musical: ‘In de musical speel ik Marcel, een jongen die van het platteland naar Parijs trekt in de hoop daar een beter leven te vinden. Als hij werk vindt bij de bouw van de Eiffeltoren, zet dat zijn leven op zijn kop.’

Bezoek aan de Eiffeltoren
Waar kan je nou beter inspiratie opdoen dan in Parijs? Daarom heeft de hele cast de Eiffeltoren bezocht. Roman vertelt daar enthousiast over: ‘Echt heel bijzonder om dat met elkaar te doen. We hebben even van Parijs kunnen proeven en geprobeerd om ons te verplaatsen naar de tijd dat de Eiffeltoren werd gebouwd. Toen was er nog amper hoogbouw en was de toren qua hoogte uniek in de wereld. Daarmee was dit hét symbool voor alles waartoe de mens in staat was en een impuls voor het zelfvertrouwen van die tijd.’

Koop je Kaarten
Roman vertelt mij waarom je naar deze musical moet komen. ‘Eiffel is een nieuwe Nederlandse musical en ik heb daarom heel veel zin in het repetitieproces. Om in het materiaal te duiken, mee te denken en vooral lol te hebben op de vloer met mijn collega’s!’ Kom kijken en laat je verrassen door deze bijzondere musical over liefde, familie en dromen. Koop snel je kaarten via deze link. Zelf ga ik in ieder geval zeker kijken want ik ben erg benieuwd!


Mijn naam is Jody Noppert en ik werk als marketing- en communicatiemedewerker in de Stadsgehoorzaal Kampen. De komende tijd zal ik jullie in mijn blogs meenemen en laten zien hoe het er achter de schermen bij de Stadsgehoorzaal aan toe gaat. Alles komt voorbij: van het restaurant tot aan de techniek, dus kijk je mee?